
Borettslaget Tormodsgate 6
- Ligger sentralt i Trondheim
- Består av 16 boenheter
- Oppført i 1964
- Fikk Velstyrtplanen 8. juni 2021

Borettslaget Tormodsgate 6
I Trondheim sentrum ligger Borettslaget Tormodsgate 6. Med sine 16 enheter huser de både unge og gamle, enslige og familier med lang fartstid i borettslaget. At beboermassen er stabil har gitt kontinuitet i styrearbeidet og dagens styreleder var medlem av styret i noen år før han tok på seg ledervervet.
– Selv om jeg er en ung mann satt jeg en del år i styret før jeg tok over som styreleder i juni i år, forteller Stig Langlo Brøndbo. – I disse årene har jeg prøvd å lære meg så mye som mulig om styrearbeid i boligselskap og hvordan vi best jobber for å sikre verdiene som vi eier og forvalter.
Har du opplevd at dere har hatt kontroll på vedlikeholdsbehovene i perioden din i styret?
– Tja, jeg tror ikke jeg kan svare verken ja eller nei på det spørsmålet. Vedlikehold har vært gjort litt etter behov, men vi har aldri hatt noen definert plan. Ingen av oss som sitter i styret har byggfaglig bakgrunn og selv om vi prøver å holde både bygg og anlegg i god stand, er det vanskelig når vi ikke vet hva vi skal se etter.
Behov for ekstern kompetanse
Denne utfordringen er noe Stig og resten av styret i Tormodsgt 6 deler med svært mange andre boligselskap rundt omkring i Norge. Om du ikke vet hva du skal se etter, hvordan skal du da kunne vite nok om tilstanden i bygninger og anlegg i borettslag eller sameiet?
– Alle kan bestille befaringer fra fagfolk innen for eksempel elektro eller rør, men vår erfaring er at det er mange områder utover de mest åpenbare som vi ikke engang tenker på. Avløpsrør er et eksempel på noe du vil skal fungere, men ikke tenker på i hverdagen. Vi hadde behov for å få en oversikt over vedlikeholdsbehovene hos oss nå og de nærmeste årene. For å få denne oversikten visste vi at vi måtte benytte oss av ekstern kompetanse.
Hvorfor falt valget på Velstyrtplanen når dere skulle hente inn hjelp utenfra?
– Da vi hørte om Velstyrtplanen og så at det var gratis, var det nesten sånn at vi trodde dette var for godt til å være sant. Vi er et lite borettslag og har ikke økonomi til å leie inn eksperter for å lage tilstandsrapporter. Vi valgte derfor å benytte oss av tilbudet fra Velstyrt og har ikke angret på det.
Har Velstyrtplanen gitt dere hjelp i styrearbeidet?
– Ja, så absolutt. Vi har nylig vedtatt ny femårsplan for vedlikehold i borettslaget og Velstyrtplanen var det absolutt viktigste underlaget og verktøyet vi hadde underveis. Selv om Velstyrtplanen er gratis, inneholder den mye viktig informasjon som gir oss et langt bedre grunnlag for å planlegge vedlikeholdet enn vi hadde før vi fikk den. Velstyrtplanen inneholder faglige råd og pristilbud som gjør det enkelt for oss å ta stilling til hva vi skal utføre av tiltak til hvilken tid.

Væringskleven 1 AS
- Ligger i Oslo
- Består av 9 boenheter
- Oppført i 1935
- Fikk Velstyrtplanen 24. juni 2021

Væringskleven 1 AS
Litt øst for sentrum i Oslo ligger Væringskleven 1 AS. Boligselskapet, som er at av svært få som fremdeles er organisert som aksjeselskap, inneholder 9 små leiligheter. Det at de fleste av leilighetene er på mindre enn 40 m2 gjør at de fleste enhetene ikke huser mer enn en eller to personer:
– Det er stort sett enslige eller par uten barn som bor her, forteller styreleder Isak Omar Sowe. – De fleste bor her 2-3 år før de opplever endringer i livssituasjonen som gjør at de trenger mer plass.
Med hyppig utskifting av hvem som bor i Væringskleiva 1, som adressen er, må det være en utfordring å holde styr på vedlikeholdsbehovet?
– Ja, og det var noe jeg ville ta tak i da jeg ble styreleder i 2018, fortsetter Sowe. – Da jeg tok over fikk jeg overlevert en eske med kvitteringer og tilbud på utførelse av tiltak. Det var ingen vedlikeholdsplan eller styringsdokument og det gjorde at jeg måtte bruke mye tid på å sette meg inn i tilstanden i bygningen og anleggene vi eier.
Løse tråder
Styrer i sameier og borettslag består i all hovedsak av mennesker som eier leiligheter i boligselskapet. Byggfaglig kompetanse er ikke et krav og er noe mange boligselskap mangler.
– Jeg er kokk og har ingen bakgrunn som gjør meg i stand til å vite hva slags tilstand bygninger og anlegg er i, istemmer Sowe. – Jeg tok på meg vervet som styreleder for å kunne være med på å påvirke utviklingen i selskapet som leiligheten vi eier er en del av. For å kunne gjøre dette måtte jeg innhente informasjon jeg ikke er i stand til å skaffe frem selv. Jeg søkte på nett og fant Velstyrtplanen, som så ut til å være et produkt som var perfekt for mine og Væringskleven 1`s behov.
Stod prosessen underveis og det ferdige produktet i stil med forventningene du hadde da dere bestile Velstyrtplanen?
– Ja, så absolutt. Hele prosessen gikk kjapt og relativt smertefritt. Var det noe jeg lurte på var det bare å henvende meg til kontaktpersonen min i Velstyrt og så fikk jeg svar på spørsmålet kort tid etterpå.
Velstyrt sier at Velstyrtplanen er gratis og ikke koster noe. Stemmer dette med de erfaringene dere har gjort?
– Ja, vi har ikke betalt noe og heller ikke opplevd noe press på å bruke Velstyrt sine samarbeidspartnere. Det vi trengte var en oversikt over hvilke vedlikeholdsbehov vi hadde i Væringskleven 1, når tiltakene burde utføres og hva de ville koste. Dette fikk vi gjennom Velstyrtplanen som vi nå bruker som underlag når vi planlegger hvilke tiltak vi skal gjennomføre fremover.
Vil du anbefale andre boligselskap å bestille Velstyrtplanen?
Ja, definitivt. Jeg vil spesielt anbefale Velstyrtplanen for styreledere og -medlemmer som er i samme situasjon som jeg var da jeg tok over ved at det ikke fantes vedlikeholdsplan eller styringsdokument som jeg kunne sette meg inn i.

Øvre Ljan Boligsameie IV
- Ligger i Oslo
- Består av 49 boenheter
- Oppført i 1950
- Fikk Velstyrtplanen 3. juni 2021

Øvre Ljan Boligsameie IV
På Midtåsen i Oslo, i det som tidligere var en del av Aker kommune, ligger Øvre Ljan Boligsameie IV. Avtalen om oppføring av blokkene ble signert i 1947 og i 1950 var de klare for innflytting. At sameiet har vært et hjem for mange mennesker er tydelig når vi ser på hvor mange mennesker som har tilbragt hele sine voksne liv her.
– Sameiet har alltid bestått av vanlige mennesker med solid tilhørighet til området, forklarer András Szolnoki. – Flere av våre eldste naboer som hadde bodd her så og si hele livet er dessverre gått bort de siste årene. Da er det fint å se at barn eller barnebarn som kjenner både blokkene og området har overtatt leilighetene.
Szolnoki tok over som styreleder i 2018 da den daværende styrelederen gikk av. Som styreleder hadde András ambisjoner om å starte et vedlikeholdsprosjekt og innså fort at det var behov for ekstern kompetanse:
– Vi er et middels stort sameie som består av flere blokker, forteller András. – Med så mange mennesker i ulike livssituasjoner og tilsvarende ulike ønsker og behov, vil det alltid være uenighet om hva som skal prioriteres i sameiet. Da er det greit å hente inn ekstern kompetanse og få objektive innspill fra fagfolk.
Tilstandsrapport + Velstyrtplanen
Noe av det første András gjorde som styreleder var å engasjere et eksternt selskap for å lage en tilstandsrapport. Denne ble brukt som utgangspunkt for vedlikeholdsarbeidet i sameiet frem til de et par årene senere valgte å bestille Velstyrtplanen. Hva var grunnen til at styret følte at de trengte Velstyrtplanen i tillegg til en tilstandsrapport?
– Vi startet med å engasjere et firma som hadde lang erfaring fra store byggeprosjekter. De lagde en tilstandsrapport som fungerte fint for oss. Etter en del år ønsket en del av beboerne å få lagd en ny tilstandsrapport, da de ville se om det har oppstått nye byggmessige utfordringer siden siste rapport ble skrevet. Da et av styremedlemmene våre kom over Velstyrtplanen og tok dette opp i styret, var vi enige om at dette var noe vi kunne bruke for å dekke våre behov.
Har Velstyrtplanen stått til forvetningene?
– Ja, og spesielt siden den fyller ut tilstandsrapporten på en bra måte. Begge rapportene peker på mange av de samme problemstillingene, men Velstyrtplanen er mer spesifikt innrettet mot oss som sameie. Når den i tillegg er gratis og inneholder uforpliktende pristilbud på tiltak som anbefales både i tilstandsrapporten og Velstyrtplanen har vi allerede hatt stor nytte av den.